Mięta idealna na letnie orzeźwienie
Mięta pieprzowa stosowana jest głównie jako przyprawa. Dodajemy ją do dań i napojów. Jednak znajduje swoje zastosowanie również jako element ozdobnych rabat lub jeden ze składników kosmetyków.
Jest to roślina wieloletnia, która bez problemu przetrwa zimowe warunki, ukryta pod ziemią. W odpowiednich warunkach może osiągnąć wysokość do 75 cm. Jej łodygi mogą być zarówno zielona jak i czerwonawe. W czasie zimy liście rośliny obumierają. Wiosną z podziemnych rozłogów przy sprzyjające temperaturze rozwijają się nowe. Mogą osiągnąć wielkość od 3 do nawet 10 centymetrów. Mają owalny, ząbkowaty kształt o ostrym zakończeniu. Od spodu pokryte są charakterystycznymi włoskami. Warto podkreślić, że mięta wytwarza zbyt małą ilość nasion, aby mogła się rozmnażać poprzez kiełkowanie. W związku z tym zalicza się do grona roślin rozmnażających się wegetatywnie. Jednak jest również ekspansywna dlatego lepiej, aby nie rozkrzewiała się w pobliżu delikatnych roślin.
Mięta pieprzowa lubi nasłonecznione i ciepłe miejsca. Powinny być również odchwaszczone oraz osłonięte na zimę. Aby prawidłowa rosła potrzebuje gleby lekkiej, próchniczej i zasadowe . Ważne również, aby miejsce, w którym chcemy ją zasadzić, było bogate w wapń i wodę.
Do nawożenia mięty najlepiej użyć kompostu lub nawozów mineralnych. ponieważ jest to roślina szybko rosnącą, składniki odżywcze są niezbędne w jej pielęgnacji. Jeśli odpowiednią o nią zadbamy, będziemy mogli cieszyć się w lecie z orzeźwiającymi napojami. Natomiast nasze danie nabiorą aromatu i smaku charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej.